LEKSYKA.PL
Ustaw stronę LEKSYKI jako stronę startowš Dodaj LEKSYKĘ do ulubionych stron! Wstaw słownik LEKSYKI do swojej strony WWW!
.Leksyka.plSłownik angielski onlineSłownik niemiecki online
Web AssistantLeksyka Translator
LEKSYKA.PL Forum Index Register FAQ Memberlist Search

LEKSYKA.PL Forum Index » Proszę o pomoc w przetłumaczeniu » Bardzo Prosze! pare zdań z polskiego na angielski.
Post new topic  Reply to topic View previous topic :: View next topic 
Bardzo Prosze! pare zdań z polskiego na angielski. 
PostPosted: Mon Nov 16, 2009 8:41 pm Reply with quote
Mirek
Guest
Będę wdzięczny za pomoc!

1. Publiczność zna go jako aktora teatralnego. Ale od czasu do czasu czyta wiersze
w radiu i raz na rok pokazuje się w telewizji.
2. Musieliśmy wyjść, zanim zaczęła się prawdziwa debata i dlatego nie wiem, kto
wygrał. Myślę, że poglądy doktora Reno mogły przekonać [= convince] Adama
i jego kolegów
3. Słyszysz ten hałas? To państwo Adler. Musza dyskutować o polityce. Próbują się
nawzajem przekonać.
4. Znając go, byłem pewien, że ani moje słowa, ani łzy jego matki nie nakłonią go
do zmiany zdania.
5. Najwyższy czas, żebyśmy przestali marnować [= waste] czas i abyśmy zrobili coś
poważnego. Zacznijmy wydawać pismo.
6. Teraz nie żartuję. Jeśli tym razem się upijesz, nie przychodź więcej.
7. Obawiam się, że nie będzie łatwo ocenić, ilu jest w tej chwili cudzoziemców
w Mediolanie. A dlaczego pytasz?
8. Straciliśmy dwie trzecie papieru, ale byłoby znacznie gorzej, gdyby znaleźli nasz
zapas tuszu
9. Nie czekajmy na Adama. Jeśli dotąd nie telefonował, to znaczy, że musiał zostać
z matka.
10. Czy kiedykolwiek próbowałeś zrozumieć moje problemy? Od naszego ślubu nie
interesujesz się niczym oprócz zarabiania pieniędzy.
11. „Na jaki kolor pomalujemy kuchnię?
„Dla mnie obojętnie, jaki kolor będzie dobry. No, nie malujmy jej na czerwono."
12. Trzeba było wziąć taksówkę. Zapłaciłbyś ponad 200 dolarów, ale nie uszkodził byś [= damage] samochodu.
12. Po czterech godzinach czekania powiedziano nam, że burmistrz [= mayor] zgodził się rozpatrzyć [= consider] nasze podania i że przyjmie [= see] nas nazajutrz o 9:40.
13. Dziesięć minut przed zamknięciem, do sklepu wszedł wysoki mężczyzna w szarym garniturze. Podszedł do lady [= counter] i powiedział, że chce rozmawiać
z właścicielem.
14. Ta część kraju, nad którą będziemy przelatywać, szybko się rozwija od dziesięciu
15. To normalne, że rodzice, których dzieci wyemigrowały, chcieliby je częściej widzieć.
16. Czemu pozwalasz naszej sekretarce nosić mini i palić? To sprzeczne z przepisami.
17. Z przyczyn oczywistych minister, dla którego przygotowano ten tajny raport, nie
mógł omawiać go w programie telewizyjnym.
18. Prawie każdy mężczyzna w naszej wiosce ma o nim coś złego do powiedzenia. A ilekroć go widzę, jest pijany
19. Bez szybszych łodzi nie będziemy w stanie przeszkodzić operacjom przemytników [= smugglers]; nawet gdyby naszym ludziom miało pomagać wojsko.
20. Uważam, że powinieneś kupić tyle obrazów, ile będziesz w stanie zabrać ze sobą.One są tutaj tak tanie.

Thank you! :)

PostPosted: Thu Nov 19, 2009 12:37 am Reply with quote
Guest
Na tych forach już się nie pomaga. Gdybym ja lub ktoś inny chciał Ci to przetłumaczyć - zanim zdążysz to przeczytać - wątek zostanie usunięty przez moderatorów, którzy obecnie zamiast pomagać, promują tu swój kapelusz, swoje zeszłowieczne dyplomy, udzielają porad życiowych, tudzież rozważją treść prac magisterskich Sad

PostPosted: Thu Nov 19, 2009 1:43 pm Reply with quote
mah
[Moderator]
Nie usunelam postu.
Z Twoich uwag mnie dotycza rozwazania na temat prac magisterskich. Jesli sa nieprzydatne, prosze o przejecie tej dzialki.
Pomagamy, ale nie pracujemy za kogos. Byloby to nieetyczne.
Pozdrawiam
mah
View user's profile Send private message

PostPosted: Sat Nov 21, 2009 3:32 am Reply with quote
Guest
Dla mnie nieetyczna jest kradzież, gwałt i morderstwo, ale etyka jest dziedziną trudną do sprecyzowania i każdy może mieć do niej inne podejście, więc nie będę się nad tym dłużej rozwodził. Faktem jest, że zniknęły dwa wątki m.in. ten z idiomami dla par wyrazów.

1. He is known by the audience as a stage actor. However from time to time he recites poems on the radio and appears on TV once a year.

2. We had to leave before the real debate started so I do not know who won. I think doctor Reno's opinions could have convinced Adam and his friends.

to be continued... if the topic does not disappear Laughing

PostPosted: Sat Nov 21, 2009 4:05 am Reply with quote
Guest
3. Can you hear the noise? They are the Adler. They must talk politics. They are trying to convince each other.

4. Knowing him I was sure that neither my words nor his mother's tears would convince him to change his mind.

5. It is high time so we stop wasting time and start some serious business. Let's start to publish a newspaper.

6. I'm not joking now. If you get drunk this time - don't come again.

7. I'm afraid it won't be easy to estimate how many foreigners are there in Milan now. Why are you asking?

cdn...

PostPosted: Sat Nov 21, 2009 11:47 am Reply with quote
Guest
8. We've lost two thirds of the paper stock but it would have been much worse if they'd found our ink reserve.

9. Let's not wait for Adam. If he hasn't rung yet it means he had to stay with his mother.

10. Have you ever tried to understand my problems? Since our wedding you've been interested in making money only.

11. "What colour (american version: color) are we gonna decorate the kitchen?"
"I'm not concerned about colours. Well, let's not paint it red."

12. You should have taken a cab. You'd've paid over 200 dollars but you woldn't have damaged the car.

12. After 4 hours we were told mayor had agreed to consider our applications and would see us on the day after, at 9:40.

13. 10 minutes before closing a tall man in a grey suit entered the shop. He came up to the counter and said he wanted to talk to an owner.

Tego zdania nie rozumiem:
14. Ta część kraju, nad którą będziemy przelatywać, szybko się rozwija od dziesięciu

cdn...

PostPosted: Sat Nov 21, 2009 4:16 pm Reply with quote
Guest
Robię to w wolnych chwilach, więc jest trochę na raty, ale do końca weekendu powinienem skończyć Very Happy

15. It's obvious that parents of the children, who have emigrated, want to see them more often.

16. Why do you let our secretary wear mini skirt and smoke? It is against the rules.

PostPosted: Sat Nov 21, 2009 8:24 pm Reply with quote
Guest
17. The secret report, prepared for the minister, could not be debated by him on TV from obvious reasons.

18. Almost every man in our village can say something bad about him. And any time I can see him he is drunk.

19. We can not prevent the smuglers' actions without faster boats; even if we get help from Navy.

20. I think you should buy as many paintings as you can take with you. They are so cheap here.

PostPosted: Sat Nov 21, 2009 11:14 pm Reply with quote
mah
[Moderator]
"...zniknęły dwa wątki m.in. ten z idiomami dla par wyrazów. "

Czyzby praca z domowa z jezykoznawstwa? Jest w czesci Studia

mah

PostPosted: Sun Nov 22, 2009 4:26 pm Reply with quote
Guest
Rzeczywiście wciąż tam jest. Nie mogłem go wcześniej odnaleźć Confused ale mogłem dokładniej poszukać Embarassed i oczywiście przepraszam.

PostPosted: Mon Nov 23, 2009 3:45 am Reply with quote
tenmile creek
4. I know, I've been certain, mark my words, his mother's tears will not change his opinion.

6. Now I'm not kidding, if we drink together we won't leave together.

14. In some parts of the country, no matter how fast we hurry, we will be tenth in line.

18. Most men in our village, wherever they go they are drunk.

20. I'm cautious, you should buy many pictures or you might run short. These here are cheap.
Bardzo Prosze! pare zdań z polskiego na angielski. 
  LEKSYKA.PL Forum Index » Proszę o pomoc w przetłumaczeniu
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT + 1 Hour  
Page 1 of 1  

Post new topic  Reply to topic  

phpBB © 2001-2004 phpBB Group
Hestia template designed by Vjacheslav Trushkin